Visles op school!

Elke basisschool in Nederland kan zich aanmelden voor een visles op school. Aan de visles zijn voor de school geen kosten verbonden en alle benodigde materialen nemen wij zelf mee. Van de school wordt alleen verwacht dat zij een klas met enthousiaste leerlingen levert.

Het programma bestaat uit twee delen: ruim een uur biologie - de visles - en twee uur visexcursie. De vislessen en het lespakket zijn gericht op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Ook scholen voor bijzonder onderwijs komen in aanmerking: in overleg kunnen we dan kijken welke groepen les krijgen en eventueel het niveau aanpassen.

DE VISLES EN HET LESPAKKET ZOETWATERVISSEN

's Ochtends komt in de visles aan bod welke vissen in Nederland leven, hoe groot ze worden, wat ze eten, hoe ze onder water kunnen ademen en allerlei visvragen die de kinderen zelf bedenken. Hoe groot is de grootste vis die je in Nederland tegen kunt komen? Wat is een blauwneus? Hoe oud kan een snoek worden? Hoe planten palingen zich voort? Op die vragen krijg je antwoord in de visles van Sportvisserij Nederland.

Bij de visles krijgt iedere leerling een lespakket van Sportvisserij Nederland, dat bestaat uit een leuk en leerzaam werkboek en een drietal zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen. Met het werkboek kan de leerkracht met de leerlingen nog een aantal lessen aan de slag.

De visexcursie: vissen met de klas!

Voordat de visexcursie begint, krijgen alle leerlingen een Stekkie keycord met daaraan een Stekkie hakensteker. De kinderen leren in kleine groepjes onder begeleiding van vrijwilligers van de lokale hengelsportvereniging hoe zo'n hakensteker werkt. Daarna gaan ze met de hengel, op weg naar het viswater: vissen dus! Maar eerst spreken we af dat we respect voor de natuur hebben, de vissen voorzichtig zullen behandelen en weer terugzetten en dat we geen rommel achterlaten.

Wil de school zich aanmelden en voor meer informatie: 

- Voor Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg: jeugd@hsvbrittenburgh.nl

- Voor de overige gemeente's/regio:

sportvisserijnederland.nl/verenigingservice/jeugdwerk/vissenschool

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Wim,Jan,en Willem geven vislesVisles op school

Nieuw in Katwijk
Groep 7 van de Reobothschool krijgt visles

Onze plaatselijke hengelsportvereniging H.S.V.Brittenburgh heeft donderdag 12 mei in samen werking met Sportvisserij Nederland de eerste visles op school in Katwijk gegeven.
Onlangs zijn Wim van der Bent, Jan Varkevisser en Willem Bruin
op cursus geweest voor jeugdbegeleider bij Sportvisserij Nederland  en met lof geslaagd. Meteen hebben zij zich in gezet om een viscursus,jeugdvis competitie en visles op scholen te gaan geven.
Er werden posters en folders verspreid. De Reobothschool had zich aangemeld omdaar de eerste visles te organiseren. Op 6 mei is de jeugdafdeling van de HSV Brittenburgh gestart met de organiseren in samenwerking met de Oranje Verenging Katwijk aan zee met de Oranje jeugdviswedstrijd, waar ondanks het mooie weer 45 kids aan mee deden. Donderdag 12 mei was het zover voor de Reobothschool, s’morgens kreeg de klas theorie die bestond uit een voorstelronde, visherkenning,  leefomstandigheden van de vis, en de vis op een goede manier te onthaken en goed met de natuur om te gaan, ieder werd voorzien van een visschool lespakket om later met de juffrouw nog even door te nemen. Het middag programma bestond uit vissen in de vijver achter clubhuis De Poolster, de klas bestond uit 25 leerlingen waarvan drie kwart meiden. De 25 hengels waren in de pauze door de jeugdbegeleiders opgetuigd zodat er gelijk met vissen kon worden begonnen. In het begin werden er al gelijk wat soorten vissen gevangen,die voorzichtig op de juiste manier onthaakt werden met de haken-steker,die alle vissers s’morgens gekregen hadden. Helaas door de harde wind gingen heel wat tuigen in de knoop, zodat de jeugd begeleiders hun handen vol had om dat weer uit de war te krijgen. De meiden die s’morgens niet zo enthousiast waren kregen de smaak van het vissen ook te pakken, helaas werden er steeds minder vissen gevangen, de vis ging naar het midden van de vijver door de grote drukte langs de kant. Bij het eind signaal klonk het bij vele jammer nu al afgelopen. De juffrouw bedankte de jeugd begeleiders voor hun inzet van deze succesvolle en leerzame dag. Scholen die interesse hebben in deze visles kunnen zich aanmelden bij sportvisserij Nederland. Voor de jeugd viscompetitie die begint op 1 juli of kinderen die met de viscursus mee willen doen, die uit twee middagen in juni bestaat, kunnen zich schriftelijk aanmelden via de website www.hsvbrittenburgh met vermelding naam, adres, telefoonnummer en leeftijd. Jeugdbegeleider Willem Bruin